Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Above Us The Rockwaves

  Το καλοκαίρι έρχεται και φέρνει μαζί του μπύρες, ήλιο, θάλασσα, κοντά σορτσάκια και συναυλίες. Όλα τα παραπάνω είναι καλοδεχούμενα. Συγκεκριμένα για εμάς τους βλαμμένους μουσικόφιλους,το τελευταίο αποτελεί το κερασάκι στη τούρτα. Όπως και να το κάνεις, όταν το αυτάκι σου ακούει για καλοκαιρινά live, το πρώτο που θα σου έρθει στο μυαλό (μιλώντας πάντα για εγχώριες διοργανώσεις) είναι το χωράφι της Μαλακάσας. Κάποιες χρονιές όλα πηγαίνουν ρολόι, ακριβώς όπως τα έχεις ονειρευτεί (βαρβάτο headlining όνομα και από κάτω τα σωστά ονόματα της next metal generation), και άλλες φορές ο καλοκαιρινός Άγιος Βασίλης αποδεικνύεται Σκρουτζ ΜακΝτακ ( συγκροτήματα που έχουν χτίσει τα σπίτια τους από τις συναυλίες που δίνουν στην Ελλάδα μόνο και φαντάσματα του παρελθόντος που στέκονται με το ζόρι όρθια). Με το θέμα του εισιτηρίου δεν ασχολούμαι καν, γιατί κάθε χρονιά με αυτά που σκάμε θα μπορούσαμε να πίνουμε τα κοκτέιλ μας σε πισίνα ξενοδοχείου στο Dubai σαν μεγιστάνες. Με λίγα λόγια όσο μεγαλώνω τόσο πεθαίνει ο 15χρονος μέσα μου και βλέπω την κατάσταση πιο κυνικά.
    Πλέον είμαι περισσότερο ανυπόμονος για τα Μουσικά Κύματα π.χ., όχι τόσο εξαιτίας του οικονομικού θέματος, όσο του ποιοτικού. Θα δεις εγχώριες μπάντες, άλλες θα σου αρέσουν, άλλες όχι, αλλά στην τελική είναι σαν να ξαναζείς τα νιάτα σου. Απλά αντί για το ψάξιμο στο δισκάδικο για τον γαμάτο δίσκο, κάνεις κάτι παρόμοιο σε ένα live στη Νέα Μάκρη. Το παραπάνω σκεπτικό το ενθάρρυνε η χθεσινή προβολή του καινούργιου videoclip των Above Us The Waves. Τα παλικάρια είναι λουκούμι για εμάς που γουστάρουμε σουηδικό το metal μας και 2 φορές που τους έχω δει live με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο. Καθώς λοιπόν έβλεπα το clip για το This I Ever Get, μετά το πρώτο λεπτό μου ήρθαν κλισέ-να ευλογήσουμε τα γένια μας-σκέψεις. "Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από συγκροτήματα εξωτερικού" και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Τα οποία τα έχουμε πει και θα τα ξαναλέμε έχοντας καταντήσει γραφικοί. Κι όμως έχουν μέσα τους μια τεράστια δόση αλήθειας. Οι Waves είναι μέρος μιας σκηνής η οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια βράζει. Το μεγάλο "μπαμ" δεν θα γίνει. Συμβαίνει ήδη. Και έχει το δικό του κοινό (το οποίο σταθερά έχει ανοδική πορεία), την δικιά του μερακλίδικη νοοτροπία (γιατί όταν έχεις στάξει ιδρώτα και φράγκα που δεν σου περισσεύουν για να φτιάξεις υπέροχη μουσική, θα με κάνεις να καμαρώνω) και δεν χρειάζεται εξωτερικές βοήθειες από mainstream media (μουχαχα) και κρατικούς φορείς (μεγαλύτερο μουχαχα). Αυτά δεν θα συμβούν ποτέ και αν κάτσεις να το σκεφτείς, είναι καλύτερα έτσι. Τουλάχιστον δεν θα συνεχιστεί σε αυτό τον τομέα άλλο ένα καρκίνωμα της νεοελληνικής νοοτροπίας.
    Το "πανέξυπνο" οικονομικό/promotional trick του να βάλω μια metal σκηνή την ίδια μέρα με κάτι πιο alternative-mainstream-πιάνω και λίγο τους hipster που πρόκειται να συμβεί στο φετινό Rockwave, είναι μαθηματικά καταδικασμένο ότι θα αποτύχει. Όσο χαμηλά και να βάλεις την τιμή του εισιτηρίου. Γιατί ξέρεις ότι ανέκαθεν κάθε χρόνο ο περισσότερος κόσμος εμφανίζεται όταν έχεις δυνατά ονόματα στις metal μέρες. Συν το ότι συμπυκνώνεις ελληνικά συγκροτήματα μόνα τους σε μια μέρα δεν σημαίνει ότι στηρίζεις και εσύ την ελληνική σκηνή. Απλά δεν θέλεις να ξοδευτείς και στερείς και από τους μουσικούς την ευκαιρία να παίξουν μπροστά σε περισσότερο κόσμο (εάν τους είχες μαζί με ξένες μπάντες).
    Επειδή  μπορώ να συνεχίζω να γράφω για πάντα και το νόημα θα χαθεί αργά η γρήγορα ξέρω ότι
όσο οι ντόπιοι διοργανωτές συνεχίζουν να έχουν την (αυτοκτονική για αυτούς κυρίως) νοοτροπία που θυμίζει ιδιοκτήτη δισκογραφικού κολοσσού, εμείς έχουμε αποφασίσει ήδη τι αξίζει να στηρίζουμε. Δυνατός ανταγωνισμός υπάρχει φέτος (Heavy By The Sea), live από ελληνικές μπάντες λαμβάνουν χώρα συνεχώς και Γη θα συνεχίζει να γυρίζει. Είναι όπως με τον freddo των 5 ευρώ. Αν σταματήσουν όλοι να τον πίνουν για μια εβδομάδα, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας κάποια στιγμή θα βάλει μυαλό.
                                              http://www.youtube.com/watch?v=IDG5xePWB5I

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου