Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

10 reasons to love Ten

Σαν σήμερα το 1991 κυκλοφόρησε το Τen, ο πρώτος δίσκος των Pearl Jam. Ένας δίσκος ο οποίος μου έχει χαρίσει πολλές όμορφες στιγμές. Θυμάμαι την μέρα που πάτησα στο δισκοπωλείο έχοντας δει την προηγούμενη μέρα στο MTV (όταν ακόμα αυτό ήταν Music Television) το videoclip του Jeremy. Μιας και τότε ήμουν κολλημένος με Nirvana, Soundgarden και Alice in Chains (ακόμα είμαι), οι Pearl Jam ήταν η μοναδική μπάντα στην οποία δεν είχα εντρυφήσει. Μόνο το όνομα τους ήξερα και τίποτα άλλο. Γύρισα σπίτι, άραξα στο πάτωμα, έβαλα ακουστικά, άνοιξα το booklet-mini αφίσα και από τότε δηλώνω ερωτευμένος με τον συγκεκριμένο δίσκο. Ίσως αθεράπευτα ρομαντικός, αλλά επειδή έτσι μας παρουσιάστηκαν οι εν λόγω κύριοι πιστεύω ότι είναι η κορυφαία κυκλοφορία τους. Τελικά η γνωστή άποψη ότι οι αγαπημένοι σου δίσκοι είναι αυτοί που άκουσες όταν ήσουν 15, παίζει να είναι απολύτως σωστή. Τα κριτήρια είναι καθαρά βιωματικά. Ορίστε 10 λόγοι για τους οποίους γουστάρω αυτό το άλμπουμ:

1) Φρεσκάδα is the name. Μπορείς να ακούσεις ξεκάθαρα (όπως και στα περισσότερα σοβαρά debut albums) τον ήχο μιας μπάντας που ροκάρει. Έχει δύναμη, πάθος και τα δίνει όλα στο πρώτο της βήμα. Ακόμα και στις πιο ήρεμες στιγμές καταθέτει την ψυχή της. Τόσο απλά.

2) Eddie Vedder. Ο άνθρωπος που ξαφνικά γίνεται είδωλο και εκατομμύρια teenagers ταυτίζονται μαζί του. Μπορεί να μην είναι ο λεγόμενος τραγουδιστής με φωνή κρύσταλλο, αλλά αυτή η χροιά και αυτό το συναίσθημα που βγάζει προκαλεί ανατριχίλες.

3) Το solo του Alive. Ή αλλιώς η δυνατότητα να κάνεις κάτι φρέσκο να ακουστεί τόσο κλασσικό. Ο McCready σε ένα take θυμίζει 70's φιλοσοφία και απογειώνει ένα ήδη απογειωμένο τραγούδι στο φώτο φίνις.

4) Jeremy. Ο λόγος που τους έμαθε ο περισσότερος κόσμος. Ένα τραγούδι μελαγχολικό και ένα videoclip το οποίο εκείνη την εποχή έκανε τα μάτια όλου του κόσμου να μείνουν καρφωμένα στην μικρή οθόνη. Πέρα από την ονομασία του σαν single, η ιστορία του μικρού Jeremy σε έβαζε σε σκέψεις.

5) Lyrics. Ο Vedder δεν έγραψε στίχους τόσο αφηρημένους όσο ο Cobain. Ήταν πιο συγκεντρωμένοι και χτυπάνε στο ψαχνό της ψυχής της generation X. Όταν καταφέρνεις να ταυτιστείς με αυτό που σιγοτραγουδάς, γίνεσαι αυτόματα μέρος του.

6) Ποιότητα. To Ten είναι ένας από τους ποιοτικότερους rock δίσκους. Είναι ένα άλμπουμ που έχει επηρεάσει  και θα συνεχίσει να το κάνει. Ένας δίσκος πειστήριο για την πικρή αλήθεια ότι το grunge δεν ήταν απλά μια μόδα χωρίς ουσία. Οι μουσικές σχέσεις με το κλασσικό hard rock που υπάρχουν εδώ μέσα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθούν.

7) Black. Το Black δεν είναι μια από τις καλύτερες μπαλάντες ever. Ούτε το πως καταφέρνεις να αποτυπώσεις τα συναισθήματα σου πίσω από ένα μικρόφωνο και πάνω σε μουσικά όργανα. Ούτε το πως γράφεις μερικούς στίχους που κόβουν σαν ξυράφι. Το Black είναι μια άλλη κατηγορία μόνο του και ίσως τα καλύτερα 5:43 λεπτά που μπορείς να αφιερώσεις για να ακούσεις πραγματικά ΚΑΛΗ μουσική.

8) Chorus. Από μικρή ηλικία οι Jam τα είχαν στο τσεπάκι τους. Μπορεί να είναι πιασιάρικα για να χτυπήσουν κορυφές σε charts, μπορεί να είναι πιο πειραματικά αλλά θα σου καρφωθούν στο κεφάλι με την μια. Οι βάσεις για να γίνεις μια μεγάλη arena rock band.

9) Dirty Frank. Αυτό το άτιμο bonus track είναι μεγάλη ζημιά. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να ακούς μια καινούργια μπάντα που προέρχεται από μια συγκεκριμένη σκηνή να παίζει σαν τους Red Hot Chilli Peppers. Have fun ξεχείλωμα...

10) Pearl Jam. Ευχαριστούμε βασικά αυτό το δίσκο γιατί με αυτό ξεκίνησε μια τεράστια μπάντα. Η οποία από τις εφηβικές ορμές τις, προχώρησε σε άλλους δρόμους με το πέρασμα των καιρών, έδειξε ότι δεν φοβάται να πειραματιστεί, έγραψε άπειρα ακόμα τραγούδια για να τα παίζει ζωντανά σε όλο το  κόσμο και πλέον σήμερα απολαμβάνει ένα classic rock status παρέα με τον Neil Young. Thank you Jam.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου